- Tészta:
- 1,5 dl tejföl,
- 20 g élesztõ,
- 1 tojás
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- porcukor, csipet só
Elkészítése: A tejfölt langyosra melegítjük,
beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztõt. 50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat/margarint, megszórjuk a tetejét 5 dkg porcukorral, 1 csipet sóval, majd hozzáadjuk az élesztõs tejfölt
és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belõle, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hûtõszekrénybe rakjuk.
Diótöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
1 vaníliarúd kikapart belseje,
30 dkg porcukor 3/4 dl tejjel elkeverve,
40 dkg darált dió
A cukros tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tûzrõl lehúzva beleszórunk 40 dkg darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra hûtjük.
Máktöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
20 dkg porcukor 1 dl vízben felforralva,
20 dkg darált mák
A cukros vizet felforraljuk, majd a tûzrõl lehúzva hozzáadjuk a mákot és a mazsolát,
1 citrom reszelt héját és levét, langyosra hûtjük.
Ne tessék megijedni, bátran neki kell esni, és nem lesz semmi hiba! ;) Ha túl sokat kísérletezünk és nem fogyna el, akár ajándékba is vihetünk a karácsonyi rokonlátogatások alkalmával…