Ez is olyan valami, ami nélkül a karácsony gyakorlatilag elképzelhetetlen. A fahéj, a szegfűszeg, a sülő méz illata - kinek ne villanna be azonnal néhány karácsonyi pillanatkép?! Még így nyár vége felé is... ;)

A mézeskalács azért is nagyon jó, mert több dologra is "használható", és mindenekelőtt nagyon finom. Készíthetünk belőle csinosan díszített karácsonyfára való függőket, a bátrabbak mézeskalács házat is(csodaszép ajándék lehet belőle!), vagy egyszerűen a karácsonyi desszertek sorát bővíthetjük vele. Most egy olyan receptet írok le, ami inkább keményebb lesz, mikor megsül, vagyis remek házikóalapanyag.

A mézessütemény receptje:

Hozzávalók:

1 kg liszt, 1/2 kg porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna (a lisztbe keverve), 6 egész tojás, 20 dkg méz, 1 citrom reszelt héja, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg. Cukor a karamell készítéséhez (azzal ragasztjuk össze a házat).

A díszítéshez hámozott mandulát, tökmagot és tésztából formázott nudlikat használunk.

Elkészítés:

A tésztát este összegyúrjuk, hűtőszekrénybe tesszük (különben ragadni fog), másnap fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A házikó részeit papíron megrajzoljuk, kivágjuk és a tésztára helyezzük, majd késsel körbevágjuk a formákat. A ház alapja kb. 12×20 cm legyen, ehhez igazítsuk a többi elemet. (Ennél nagyobb darabokkal nehezebb bánni.) Kivajazott tepsibe tesszük, és a díszítéseket most helyezzük rá: a tésztából nudlikat sodrunk, és abból hajlítsunk íves formákat. Az ablakot is így formázzuk. A háztetőt félbevágott mandulákkal szorosan végigrakjuk. A mandulából késsel vékonyabb szeleteket is tudunk vágni, ezekkel és tökmagokkal díszítjük a ház elejét. Végül egy egész tojást felverünk és bekenjük vele a ház elemeit. Előmelegített sütőbe tesszük, de résen kell lenni, mert nagyon gyorsan megég. Utána óvatosan átrakjuk egy deszkára, hogy hűljön.

A cukrot lábasban lassú tűzön felolvasztjuk, karamellt készítünk, egy kevés vizet adunk hozzá, hogy le ne égjen. Ez lesz a “ragasztó”. Gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar megdermed, és legyünk nagyon óvatosak, mert a lecsöppenő forró karamell nagyon tud égetni! Hosszú nyelű kanállal kenjük be az összeragasztandó éleket.

A ragasztás sorrendje fontos! Először az alaphoz ragasszuk a két oldalt és a két homlokzatot, ezután illesztjük rá a két tetőoldalt, végül a gerincen végigfutó mandulasort és a kis háromszög alakú homlokzati díszt (ha van ilyen). Ha melléfolyik a karamell, az sem baj, így is jól mutat a házikó.

A recept egyébként egy ősrégi Praktikában szerepel…

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony ajándék karácsonyi ajándék karácsonyi receptek saját készítésű ajándékok

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--karcsony-bza.blog.hu/api/trackback/id/tr69611481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Karácsony

A valóban békés és szép karácsonyozáshoz.

A kereszténység legnagyobb ünnepe a karácsony tulajdonképpen a az évnek az ebben az időszakban lezajló rítusok helyébe lépett.

Tudtad, hogy karácsonykor Rómában fordított világ volt és december 17. és 24. között a rabszolgák voltak az urak, és az urak a rabszolgák?
pic pic pic

Ajánlott oldalak

Karácsony

Ahhoz, hogy valóban szép és békés legyen a karácsonyozás érdemes rákészülnünk. Ezen a oldalon minden téma a karácsonyról, a karácsonyozásról szól. Nincs ötleted karácsonyra? Nincs pénzed karácsonyi ajándékra?

Friss topikok

  • anima_trix: Már készítgetem a karácsonyi menüt. A férjem épp nagyban játszik a gépen, remélem nyer a fa alá eg... (2011.12.01. 21:14) Karácsonyi receptek - csokis rétes

Linkblog

Inspiration Site
s s s s s
süti beállítások módosítása