Az előző bejegyzésben ajándékötlet gyanánt leírtam a karácsonyi kenyér alapját képező keverék receptjét. Most folytatom az elkészítés módjával, és a további hozzávalókkal. Ha a keveréket ajándékba adjuk, akkor a következőket másoljuk le egy csinos kis papírra, tekerjük el, és kössük az üveg nyakára. De akár magunknak, családunknak is elkészíthetjük a kenyeret!
Hozzávalók:
1 1/4 bögre tej
1/4 bögre (kb. 55g) vaj
3 evőkanál méz
1 üveg litván karácsonyi kenyérkeverék
1 csomag szárított élesztő
Méz a bevonathoz
1. Zsírozzunk ki egy kb. 23 x 13 x 7,5 cm-es vekniformát. Öntsünk egy kis lábasba mézet, a tejet és a vajat, majd alacsony hőfokon (kb. 50-60°C-on) melegítsük úgy, hogy épp ne forrjon. Öntsük az üveg tartalmát egy nagy tálba, keverjük hozzá a szárított élesztőt, adjuk hozzá a mézes tejet. A tésztát öntsük át a vekniformába, és meleg helyenkelesszük 1 óráig vagy amíg a kétszeresére nő.
2. 180°C-ra előmelegített sütőben süssük 45 percig, vagy amíg a közepe rugalmas lesz. A sütési idő utolsó 5 percében kenegessük mézzel, hogy csillogó máz keletkezzen a tetején. Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a formából, és vékony szeletekre vágva tálaljuk.
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Karácsony
A valóban békés és szép karácsonyozáshoz.
Tudtad, hogy karácsonykor Rómában fordított világ volt és december 17. és 24. között a rabszolgák voltak az urak, és az urak a rabszolgák?