Hát, nem éppen a leggyakoribb, de éppen ezért különleges - és ízletes (!) - megoldás lehet, ha az adventi koszorút ezúttal ehető tésztából készítjük el. Akár ajándéknak is megteszi! ;)

Nem mondom, hogy nem tűnik nagyon bonyolultnak első pillantásra, de ne rettentsen el senkit!! Mindenképp érdemes kipróbálni!

Adventi koszorú kelt tésztából

Hozzávalók: 8dkg élesztő, 0,5 liter langyos tej, 1 csipet cukor, 1kg liszt, 15dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 tojás, 1 tojásfehérje, 16dkg margarin.

A töltelékhez: 7dkg porcukor, 1 tojás, 2 tojásfehérje, 2 evőkanál méz, 20dkg őrölt mandula, 2 evőkanál mandulalikőr, 2 alma.

Az élesztőt langyos tejben elmorzsoljuk, és csipet cukrot adva hozzá, 5-10 percig meleg helyen kelni hagyjuk. Ezután tegyük a tálba a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és a tojásfehérjét, a felengedett margarint, majd öntsük hozzá a tejes élesztőt. Dolgozzuk össze az anyagokat, és meleg helyen, letakarva kelesszük a tésztát a kétszeresére.

A marcipánmassza elkészítése

Dobjunk forró vízbe 5dkg mandulát, majd néhány perc múlva könnyedén lehúzhatjuk a héjját, s egy napig szárítsuk. Másnap daráljuk finomra - legjobb, ha kávéőrlőt használunk erre a célra -, és dolgozzuk össze 7dkg porcukorral, valamint annyi tojásfehérjével, hogy nagyon sűrű, de még képlékeny anyagot kapjunk.

A töltelék elkészítése

Morzsoljuk össze a marcipánmasszát, öntsük hozzá a tojást, és turmixoljuk simára. A turmixolás közben lassanként adjuk a töltelékhez a mézet, a mandulát, a likőrt és a feldarabolt almát.

Összeállítás és sütés

A tésztát még egyszer dagasszuk át (a díszítéshez tegyünk félre egy keveset belőle), majd nyújtsuk ki kb. 70×40 cm nagyságú téglalappá. Kenjük rá a tölteléket, hosszanti oldaláról sodorjuk fel, és koszorú formában helyezzük el a sütőlemezünkön. Tojássárgájával ecseteljük be. A félretett tésztát nyújtsuk ki, szív és csillag alakú formákat szaggassunk ki, majd a tojássárgájával ragasszuk rá a koszorúra. Előmelegített sütőben kb. 200 °C-on 30 percig süssük.

A gyertyatartókat tekerjük körül alufóliával, és a kihűlt tésztába óvatosan dugjuk bele.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony ajándék hagyományok karácsonyi ajándék adventi koszorú karácsonyi receptek különleges karácsonyi étel

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--karcsony-bza.blog.hu/api/trackback/id/tr25633062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Karácsony

A valóban békés és szép karácsonyozáshoz.

A kereszténység legnagyobb ünnepe a karácsony tulajdonképpen a az évnek az ebben az időszakban lezajló rítusok helyébe lépett.

Tudtad, hogy karácsonykor Rómában fordított világ volt és december 17. és 24. között a rabszolgák voltak az urak, és az urak a rabszolgák?
pic pic pic

Ajánlott oldalak

Karácsony

Ahhoz, hogy valóban szép és békés legyen a karácsonyozás érdemes rákészülnünk. Ezen a oldalon minden téma a karácsonyról, a karácsonyozásról szól. Nincs ötleted karácsonyra? Nincs pénzed karácsonyi ajándékra?

Friss topikok

  • anima_trix: Már készítgetem a karácsonyi menüt. A férjem épp nagyban játszik a gépen, remélem nyer a fa alá eg... (2011.12.01. 21:14) Karácsonyi receptek - csokis rétes

Linkblog

Inspiration Site
s s s s s
süti beállítások módosítása