Ezzel is nagyon időben vagyunk, szintén nem árt a gyakorlás... Egy jó házi szaloncukornál nincs is jobb, de legalábbis szebb biztos nincs, ami a fadíszítésnél elengedhetetlen szempont! Ha ügyesek vagyunk, sokat, és sokfélét készítünk, ajándéknak sem utolsó ám! És még csak bonyolultnak sem mondanám... Lássuk, hogyan is készül:

Hozzávalók: 1 kg kocka- vagy barna cukor
Ezen kívül az ízesítéshez kellhet ez-az, ki milyet szeretne készíteni, attól függően narancs,
citrom, kávé, kakaó, darált dió bármi. Csak a fantáziátok (és a gyomrotok :o)) szabhat határt!
A cukorhoz 3 dl vizet teszünk, és ebben addig főzzük, míg szálasodni kezd. Erről úgy győződünk meg, hogy vékony drót végét gyűrű alakúra formáljuk, és bedugjuk a forró cukorba. Mikor onnan kivesszük, keresztülfújunk rajta: ha a cukor ekkor hólyagot ereszt, akkor jó. Most a cukrot áttöltjük egy vízzel kiöblített, nagyobb porcelán- vagy üvegtálba, vízzel gyengén meglocsoljuk és hideg helyre tesszük. Mikor már kihűlt, fakanállal addig keverjük, míg szép, fehér pép lesz belőle. Ezután annyi részre osztjuk, ahányféle ízű cukrot szeretnénk csinálni. Az egyes részeket az illető ízzel (feketekávé, vanília, narancs stb.) külön-külön fölmelegítjük és márványlapra helyezett, fenék nélküli fadobozba töltjük. (Ez egy eredeti, békebeli recept, melynek minden szava aranyat ér, de azt hiszem ezen az egy ponton eltérhetünk a leírástól… ;o) Megteszi bármilyen kemény, hideg tálca, amire rásimítjuk a masszát kb. 1,5 - 2 cm vastagságban.)
Mikor kissé megszilárdul, nedvesített késsel lesimítjuk, és kockákra vágjuk. (Esetleg másféle formára is alakíthatjuk…) Mikor aztán egészen megszilárdultak, ha szeretjük, még akár csokoládéval is bevonhatjuk, (bár ez szintén nem része az autentikus receptek! :o)
A kész szaloncukrokat rojtos végű, színes selyempapírosba és sztaniolba csavarjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony ajándék szaloncukor hagyományok karácsonyi karácsonyi ajándék karácsonyi receptek szaloncukor házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--karcsony-bza.blog.hu/api/trackback/id/tr56620440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Karácsony

A valóban békés és szép karácsonyozáshoz.

A kereszténység legnagyobb ünnepe a karácsony tulajdonképpen a az évnek az ebben az időszakban lezajló rítusok helyébe lépett.

Tudtad, hogy karácsonykor Rómában fordított világ volt és december 17. és 24. között a rabszolgák voltak az urak, és az urak a rabszolgák?
pic pic pic

Ajánlott oldalak

Karácsony

Ahhoz, hogy valóban szép és békés legyen a karácsonyozás érdemes rákészülnünk. Ezen a oldalon minden téma a karácsonyról, a karácsonyozásról szól. Nincs ötleted karácsonyra? Nincs pénzed karácsonyi ajándékra?

Friss topikok

  • anima_trix: Már készítgetem a karácsonyi menüt. A férjem épp nagyban játszik a gépen, remélem nyer a fa alá eg... (2011.12.01. 21:14) Karácsonyi receptek - csokis rétes

Linkblog

Inspiration Site
s s s s s
süti beállítások módosítása