Ami elsőre megragadott, mikor ezt a karácsonyi receptet megtaláltam, az a neve volt. Talán nem mindenkinek hangzik olyan jól elsőre, mint nekem, de még akkor is érdemes adni neki egy esélyt…  Ráadásul nagyon is ünnepinek tűnik - főleg, ha ha még a szervírozásra is külön gondot fordítunk… Szerintem próbáljuk ki! :o)

Édes-fűszeres mázzal bevont sült sonka

Hozzávalók

1 (kb. 3,5 kg) főtt, füstölt parasztsonka

Édes-fűszeres mázhoz:

3/4 bögre barna cukor

1/3 bögre almaborecet

1/4 bögre arany mazsola

Kb. 250 g konzerv őszibarack (lecsepegtetve, kis darabokra vágva, az édes szirupot megtartva)

1 evőkanál kukoricakeményítő

1/4 bögre narancslé

Kb. 230 g darabolt konzervananász (szirupban, nem lecsepegtetve)

1 evőkanál reszelt narancshéj

1 gerezd zúzott fokhagyma

1/2 teáskanál szárított csilipehely

1/2 teáskanál frissen reszelt gyömbér

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra. A sonkát zsíros felével felfelé fektessük egy tepsibe helyezett sütőrácsra. Addig süssük, amíg a teteje meg nem pirul.

2. Készítsük el az édes-fűszeres mázat.

Vegyítsük el egy közepes méretű lábasban a barnacukrot, ecetet, mazsolát és a barackszirupot. Nagy lángon forraljuk fel, majd takarékon 8-10 percig kevergessük. Egy kis edényben oldjuk fel a keményítőt a narancslében, és öntsük a barnacukros keverékhez. Tegyük bele a többi hozzávalót is, keverjük jól össze. Addig főzzük folyamatos kevergetés mellett közepes lángon, amíg a máz forrni és sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a tűzről.

3. Vegyük ki a sütőből a sonkát. Csorgassuk a máz felét a sonkára, és toljuk vissza a sütőbe még 30 percre. Ha letelt az idő, kenjük a húsra a maradék mázat. Szeletelés előtt hagyjuk a sonkát kb. 20 percig állni.

8-10 adag, tehát elég tekintélyes mennyiség lesz belőle…

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony karácsonyi receptek sonka karácsonyra különleges karácsonyi étel

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--karcsony-bza.blog.hu/api/trackback/id/tr59580772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Karácsony

A valóban békés és szép karácsonyozáshoz.

A kereszténység legnagyobb ünnepe a karácsony tulajdonképpen a az évnek az ebben az időszakban lezajló rítusok helyébe lépett.

Tudtad, hogy karácsonykor Rómában fordított világ volt és december 17. és 24. között a rabszolgák voltak az urak, és az urak a rabszolgák?
pic pic pic

Ajánlott oldalak

Karácsony

Ahhoz, hogy valóban szép és békés legyen a karácsonyozás érdemes rákészülnünk. Ezen a oldalon minden téma a karácsonyról, a karácsonyozásról szól. Nincs ötleted karácsonyra? Nincs pénzed karácsonyi ajándékra?

Friss topikok

  • anima_trix: Már készítgetem a karácsonyi menüt. A férjem épp nagyban játszik a gépen, remélem nyer a fa alá eg... (2011.12.01. 21:14) Karácsonyi receptek - csokis rétes

Linkblog

Inspiration Site
s s s s s
süti beállítások módosítása